Terug naar overzicht

Het verhaal van Daan

2 november 2022

Na twee jaar wordt Daan opgeroepen om zijn gevangenisstraf van 4 weken uit te zitten. We sturen Daan een brief waarin we uitleggen dat we graag een plan willen maken met Daan. We verzoeken hem om contact met ons op te nemen. Daan zoekt geen contact.

Waar loopt Daan tegenaan?
We vragen de Gemeente om contact met Daan te leggen. Een medewerker vanuit het sociaal team zoekt Daan op. Daan woont in een caravan. De caravan staat op een terrein waar hij ook werkt. Daan geeft aan dat hij zat is van gevangenisstraffen. “Hij wordt te oud voor deze onzin”. De afgelopen maanden heeft hij hard gewerkt om zijn eigen bedrijfje op te starten. Werken onder een baas lukt Daan niet. Maar hard werken is hij niet vies van. Hij heeft een mooie klantenkring op weten te bouwen die nu al maanden van zijn diensten gebruik maken. Vier weken ‘zitten’ betekent vier weken geen klanten kunnen bedienen. Daan geeft aan dat hij dan een deel van zijn klanten kwijt zal raken. Dit met als gevolg een deel van zijn inkomsten zal verliezen. Dit zal aangevuld moeten worden vanuit de bijstand of vanuit andere minder legale inkomstenbronnen. Dat is de weg die Daan kent, maar ook de weg die Daan niet meer wil.

Wat hebben we samen gedaan?
We zoeken contact met DIZ en met het CJIB. Is er een mogelijkheid waarbij Daan wel zijn straf uit zit, maar niet klanten hoeft te verliezen? Iedere medewerker denkt mee, kijkt naar de ruimte binnen de regels en wetgeving en doet een stapje extra. Dit met als resultaat dat Daan twee keer twee weken gevangenisstraf uitzit. Twee weken zitten, twee weken buiten. In de twee weken buiten kan Daan het werk voor zijn klanten inplannnen en werkt hij hard om ze allemaal tevreden te houden. Zodat ze na nogmaals twee weken gevangenisstraf uitzitten wederom bij hem terecht kunnen.

Terug naar overzicht